Baba ganoush
De fleste av oss forbinder nok baba ganoush med sommeren. Ikke fordi denne smakfulle auberginedippen fra Midtøsten passer bedre i den varme årstiden, men fordi den smaker best når auberginene har fått ligge direkte på grillkullet.
De fleste av oss forbinder nok baba ganoush med sommeren. Ikke fordi denne smakfulle auberginedippen fra Midtøsten passer bedre i den varme årstiden, men fordi den smaker best når auberginene har fått ligge direkte på grillkullet.
Det er gøy å plukke mais, og det går fort! Nesten for fort. Før du vet ordet av det står du der med stappfulle bæreposer, og tanken på hva du skal bruke alle kolbene til melder seg.
Det meksikanske kjøkken er utrolig variert, og som de fleste andre har meksikanerne falt for de asiatiske smakene. Men maistortillas kommer man ikke utenom. De smaker av mais og serveres myke, varme og nystekte.
Bolinhos de bacalhau høres veldig eksotisk ut, men direkte oversatt betyr det ikke annet enn torskeboller. Disse små, gylne klippfiskbollene er populære både i Portugal og Brasil.
Jeg simpelthen elsker kombinasjonen av hvitløk, ingefær og chili. Kryddertrioen virker forfriskende når solen steker, og varmende når snøen laver ned. Denne herlige kyllingsalater er som skapt for varme sommerdager.
Ordet kålruletter sender tankene til tidligere tider. Men det er ingen grunn til å holde seg til oldemors oppskrift. Her bruker jeg kyllingkjøttdeig og krydder som kanskje ikke er så kjent for den eldre garde.
Jeg har tatt bildet av av denne fantastiske retten, men jeg har ikke laget maten. Vi fikk den servert på en trivelig uterestaurant i Chengdu, hovedstaden i den kinesiske provinsen Sichuan.
Denne salaten er vel opprinnelig fra Bulgaria, men jeg har fått den i ulike versjoner flere steder i det som en gang gikk under betegnelsen Øst-Europa.
Har du noen gang spist hard ris? Eller altfor klissete ris? Eller ris som er svidd i bunnen? Du er ikke alene. Jeg har både spist og laget alle variantene, og innimellom har jeg også greid det kunststykke å koke ris som er grøt i midten, rå på toppen og svidd i bunnen.
Negroni er bartendernes drink, og enklere blir det ikke. Det eneste som skal til for å blande det legendariske fluidum, er like deler gin, Campari og rød vermut.
Det er lite som er mer tilfredsstillende enn en god dipp og noe godt å dyppe i den, og det er vel ikke fritt for at vi kanskje dytter litt mer snop i ansiktet enn vi egentlig har godt av.
Det er lite som er bedre en kald høstkvel enn varm drikke. Gløgg er noe av det beste som ikke egentlig hjelper mot forkjølelse, men desto bedre mot forbigående svartsyn.
Jeg har kalt drinken grønn vår, og den smaker da også herlig og friskt av kommende sommer. Men, og det er et stort men. Hvorfor ikke lokke litt på våren en mørk høstkveld.
Det er lite som ser like fristende ut som mørkegrønne, blanke, glatte og lubne jalapeños. De er ikke alltid helt enkle å få tak i, og de kan ha en ganske avskrekkende prislapp.
Hemmeligheten bak en god grønnkålsalat er en ganske brutal massasje. Dropper du det punktet på listen, forblir de grønne bladene vanskelige å tygge, og måltidet blir mer en kamp enn en nytelse.
Jeg er vokst opp med hjemmelaget marsipan til jul og blir skuffet hver eneste gang jeg våger meg på kjøpemarsipan.
Min variant er mindre søt enn den du får i butikken, og her er det ingen tvil om at hovedingrediensen er mandler.
Det er lite som slår disse kokosherlighetene. De er søte, seige, myke og sprø i kantene. Heldigvis er de også latterlig enkle å få til. Tre ingredienser er alt som skal til.
Kikertpannekaker er latterlig enkelt og veldig godt. Her har jeg toppet med avokadoskiver og bacon, men de smaker like godt i vegetarisk versjon med bakte grønnsaker, fetaost og yoghurtdressing – fem om dagen i ett eneste måltid!
De fleste av oss forbinder nok baba ganoush med sommeren. Ikke fordi denne smakfulle auberginedippen fra Midtøsten passer bedre i den varme årstiden, men fordi den smaker best når auberginene har fått ligge direkte på grillkullet.