Sommerkålruletter

Sommerkålruletter

Ordet kålruletter sender tankene til tidligere tider. Men det er ingen grunn til å holde seg til oldemors oppskrift. Her bruker jeg kyllingkjøttdeig og krydder som kanskje ikke er så kjent for den eldre garde.

Denne oppskriften er glutenfri, men hvis du foretrekker saus jevnet med hvetemel, er det fritt frem. Smelt en spiseskje smør i en kjele og rør ut en spiseskje hvetemel. De fleste oppskrifter anbefaler å spe langsomt med væske, men jeg synes det er lettere å unngå klumper når jeg tar kjelen av platen og tilsetter all væsken på en gang. Deretter rører jeg godt før jeg setter kjelen tilbake på platen og koker opp under omrøring.

Det er ganske mange ingredienser her, men det er egentlig ganske enkelt. Hvis du har problemer med å få til perfekt ris, ta en titt på denne veiledningen.

Drikke til:

En lys og lett pilsnerøl smaker godt til de sommerlige rulettene. Det samme gjør en frisk og fruktig hvitvin. Jeg velger meg en tørr østerriker, riesling eller grüner veltliner, eller en ikke altfor blomstrete sauvignon blanc. Ikke grav for dypt i lommeboken.

Tips:

Det er selvfølgelig fullt mulig å bruke hvitkål i denne oppskriften, men den har ikke den samme milde, gode smaken. Lekkert grønne blir de heller ikke.

Farsen kan blandes på forhånd, og kålbladene har ikke vondt av å ligge en time eller to i kjøleskapet pakket inn i kjøkkenhåndkleet etter at de er blansjert.

Hvor mye?

3–4 personer

Hvor lenge?

Ca. 1 time

Ingredienser:

1 sommerkål
400 g kyllingkjøttdeig
1 ts gurkemeie
1 ts spisskummen, malt eller støtt
1 ts koriander, malt eller støtt
¼ ts five spice (kan sløyfes)
1 fedd hvitløk, finhakket
1–2 cm ingefær, finhakket
2 vårløk, finsnittet
1 liten neve koriander, finhakket
1–2 chilier, finsnittet
1 egg
salt og nykvernet pepper

1 stor løk
ca. 1 l vann
1 ½ kyllingbuljongterning

½ –1 ss maisenna
kokekraft
finhakket koriander
sitronsaft

Serveres med ris eller kokte poteter. Pynt gjerne med et par pene korianderblader.

Fremgangsmåte:

Løsne forsiktig ett og ett blad av kålen. Dropp de innerst små, de går i fyllet. Skyll bladene. Kok opp lettsaltet vann i en stor kjele og la bladene trekke i ca. 2 minutter. Ha dem over i et dørslag, skyll dem i kaldt vann og tørk godt. Legg dem gjerne utover et kjøkkenhåndkle.

Skjær bort grove stilker på de innerste småbladene og skjær dem i tynne strimler. Hakk litt ekstra.

Bland alle ingrediensene, inkludert kålstrimlene, til kjøttfarsen i en bolle. Det kan være lurt å steke en bitte liten prøvekake for å se om det mangler noe.

Del de største kålbladene i to og la de mindre være hele. Skjær bort den groveste stilken. Legg en god spiseskje fyll på bladene og rull dem sammen. Det er ingen krise om pakkene ikke blir helt tette.

Sett stekeovnen på 80 grader over- og undervarme. Ha litt olje i en stor kjele og fres løken til den er blank. Sett til side.

Kok opp vann i en annen kjele og løs opp buljongterningen. Plasser rulettene tett i tett i den store kjelen med løken. Gjerne på høykant.

Hell den kokende buljongen forsiktige over og skru på platen. La det trekke i ca. 10 minutter.

Ta rulettene forsiktig opp av kraften og legg dem over på et fat. Hold dem varme i ovnen.

Rør maisennaen ut i litt kaldt vann, mengden avhenger av hvor mye saus du vil ha. Hell av buljong til du har riktig sausmengde og hell i maisennablandingen.

Kok opp og ha i koriander. Hell sausen over i et sausenebb eller en mugge, og maten er klar.

Serveres med ris eller kokte poteter. Pynt gjerne med et par pene korianderblader.