Det er lite som er bedre en kald høstkvel enn varm drikke. Gløgg er noe av det beste som ikke egentlig hjelper mot forkjølelse, men desto bedre mot forbigående svartsyn. Kanskje er jeg ikke alene om å synes at hakkede mandler er mer forstyrrende enn godt i en drink. Jeg har derfor lagt min elsk på den tsjekkiske varianten. Smaken er ikke så ulik den norske, men sitrusen gjør den friskere.
Mannen min og jeg pleier å ta en tur til Praha før jul. Vi kjøper gaver, rusler i høstmørke middelaldergater og koser oss med god mat og ditto drikke. I 2020 ble det naturlig nok ingen førjulsferie på oss. Så da er det bare én ting å gjøre: Lage den selv.
Når krydderduften sprer seg i leiligheten, lukker jeg øynene og ser for meg at jeg rusler rundt mellom bodene på et av de stemningsfulle julemarkedene i den tsjekkiske hovedstaden. I hånden har jeg et pappkrus varmende og velduftende drikke. Neste gang!